Het zit van binnen!


Een heel diepe, zachte vredesstroom
heeft zich in mijn diepste wezen gevestigd
en met het diepe weten dat niets,
maar dan ook niets in deze wereld
deze vreugdestroom kan overtreffen.
Lof en plezier zijn nog steeds aangenaam,
schuld en pijn zijn nog steeds onaangenaam,
maar het zijn slechts golven
opgenomen in de enorme oceaan van vreugde.
David Dewulf

Pieken en dalen
Het leven bestaat uit pieken en dalen, dat is voor iedereen zo. Het ene moment voel je je geweldig en het andere moment heb je een tegenslag. Je staat onverwacht in de file, je verliest je job, je kind is ziek, je mist steun als je het moeilijk hebt, … Deze dingen geven geen goed gevoel. Tegenslag hoort bij het leven, het leven voldoet vaak niet aan onze verwachtingen.
De vraag is waarop je je focus legt. Als je focust op de tegenslagen, word je onrustig. Uit alle macht houd je vast wat je leuk vindt of duw je weg wat je niet leuk vindt. Zo krijg je de indruk dat het leven een strijd is en leef je op de automatische piloot van grijpen en wegduwen.
Levert deze strijd iets op als je gelukkig wil zijn? Je ruimt bevoorbeeld de tafel af. Je laat de borden vallen en de scherven liggen op de grond. Wat is je reactie, behalve alles opkuisen? Oordeel, ergernis? Is daardoor de tafel sneller opgeruimd? Nee! Je bezorgt onbewust jezelf alleen maar meer stress. Onbewust, want je besluit niet om je te ergeren of te oordelen, je doet het helemaal vanzelf, automatisch. Dat is niet nuttig. Deze reactie, die we ook afkeer noemen, werkt niet. In elk geval niet als je gelukkig wil zijn. Het geeft je alleen maar meer ongemak.
Als je op automatische piloot door het leven gaat, mis je de mooie dingen in het hier en nu. En als je plotseling voor een uitdaging staat, neemt de automatische piloot van de stressreactie het over: je kan alleen vechten of vluchten, verdrinken of verdringen. Je lijkt gaan andere mogelijkheid te kennen om met deze uitdaging om te gaan.

Clichégelukkig of echt gelukkig?
Hoe kijk jij naar geluk? Welk beeld komt bij je op als je aan geluk denkt? Strand, zee, zon, geld, voorspoed, lachen, plezier, succes, … ? Klinkt erg clich√©. Maar maakt dit werkelijk gelukkig? Natuurlijk kunnen omstandigheden een invloed hebben op je geluksgevoel, maar ze zijn ook wankel. Er kan een tijd vreugde en extase zijn als je voldoende geld hebt, een mooie vakantie hebt, succesvol bent. Maar is deze vreugde van blijvende aard?
Natuurlijk mag je ten volle genieten van meevallers! Maar als je verwacht dat deze meevallers eeuwig blijven duren en je ze voor altijd kan vasthouden, worden de meevallers een bron van ongeluk en zitten we plots in de put als het leven verandert.
Als je je geluk enkel en alleen laat afhangen van externe factoren, raak je makkelijk meegesleurd door de golven van het leven. Je bevindt je dan op een schip zonder roer of zeil, en dreigt in de storm te verdrinken. Je kan het niet meer aan en denkt: is dit alles wat er is in het leven? Misschien raak je ontgoocheld. Of je verhardt, en gelooft dat je moet vechten om te overleven. Je dreigt je zachtheid en je natuurlijke geluk te verliezen.

Het zit van binnen
De meeste dingen die we doen in ons leven zijn er op gericht om onszelf en anderen gelukkiger te maken. Geluk is dus het ultieme doel. Volgens mij is het leven een feest waarop we zijn uitgenodigd om ervan te genieten en om gelukkig te zijn.
Als je bij jezelf gaat voelen wat geluk werkelijk is, wat gelukkig zijn betekent, kom je wellicht uit op: leven wie je werkelijk bent en anderen de mogelijkheid bieden om te leven wie ze werkelijk zijn. Er is in ons een diep weten van dit levensgeluk, van dit ultieme doel. Dit levensgeluk dat in ons zit, kunnen we wakker kussen en we kunnen de keuze maken om ons leven te richten op de discipline van dit geluk.

Reacties zijn gesloten.