psycholoog duffel

Luister met de intentie om te begrijpen, niet om te antwoorden.
Stephen Covey

Verschil: verrijkend en irritant
We leven in een diverse wereld: niemand is hetzelfde, we zijn allemaal verschillend. Dit maakt mensen boeiend en het leven verrijkend.
En tegelijk kan het een bron van ergernis zijn. Geregeld verlangen mijn klanten naar ideale partners, ideale kinderen, ideale collega’s en een ideale baas. Als iemand heel anders is dan jezelf, kan het dus lastig zijn om ermee om te gaan.

Graag nodig ik je uit voor een zelfonderzoek
• Wat vind je een ‘lastige’ partner, kind, collega, medewerker, leidinggevende, klant?
• Welk gedrag van die persoon stoort je?
• Waarom heb jij hier moeite mee?
• Welke invloed hebben jouw overtuigingen of jouw eigen stijl op je reactie op die persoon?
• Hoe reëel is jouw overtuiging? Wat leer je hiervan over jezelf?

Wellicht heb je ontdekt dat achter je ergernis een wens van jou schuilt. Als je niet kritisch naar de ander kijkt, wees dan eens fijngevoelig naar jezelf … en kijk welke wens of verlangen van jou niet wordt ingevuld.

Waardeer jouw wens
Nu je je wens kent, kan je bekijken of en hoe je deze bespreekbaar kan maken. Daarbij is het belangrijk dat je je ergernis niet als een klacht, maar als een wens uit.
Je bent misschien geneigd om te zeggen: Jij laat mij altijd alles opruimen. Terwijl je wens is: Ik zou het fijn vinden als we de opruim gelijkwaardig verdelen. Ik vind deze taak niet leuk om te doen en jij waarschijnlijk ook niet. Het lijkt me redelijk als we dit samen doen.

Tolerantie van de ander, begint dus bij de waardering voor – en acceptatie van jezelf!

Waarom oordelen we?
Waarom hebben we het nodig om een oordeel over een ander te vellen? Waarom moeten ze zijn zoals jij wilt dat ze zijn, alleen maar omdat jij het wilt? Zou jij willen zijn zoals een ander wil dat jij bent, gewoon omdat zij dat willen?
Met het zelfonderzoek hebben we gezien dat we een oordeel vellen over een ander omdat we onszelf onvoldoende waarderen. Het lijkt wel of we het nodig hebben om iets minder goeds in een ander te zien, zodat we ons beter voelen over onszelf. Mogelijk hebben we ons in het verleden ‘minder’, of bedreigd gevoeld door anderen. We hebben misschien een patroon aangeleerd om de ander eerst aan te vallen zodat ze ons niet kunnen kwetsen. Is dit patroon dan nu nog wel effectief?

Negatieve gedachten zijn als een sluipend gif
Onze negatieve gedachten over anderen raken hen niet. Ze zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag en het effect ervan op ons.
De negatieve gedachten over anderen zijn als het ware ‘vergif’ dat in ons brein rondwaart. Het prikkelt stresshormonen die schade in ons lichaam aanrichten. We kunnen er ziek van worden en zelfs korter van leven. Met negatieve gedachten over anderen schaadt je dus vooral jezelf.

Wil je weten welke wens er achter je ergernis schuilt?

In mijn coachings ontdek je welke wens er achter je ergernis schuilt. Om vervolgens je wens duidelijk kenbaar te maken.

Wil je hiermee aan de slag en je niet langer slachtoffer voelen?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 45 of boek je afspraak in via de online agenda.

 

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.