Gelukkig in de liefde

Het is niet je taak om naar liefde te zoeken,
maar eerder om alle hindernissen
tegen de liefde die je in jezelf hebt opgebouwd
op te sporen en ongedaan te maken.
Rumi

Een nieuwe uitdaging …
De liefde is één van de grootste – of misschien wel de allergrootste – zorgen van ons leven. In deze tijd  verwachten we van een partnerrelatie een dynamisch evenwicht tussen allerlei – op het eerste gezicht strijdige – verlangens, belangen en waarden. De moderne relatie moet zowel veilig als spannend zijn, zowel geborgenheid als vrijheid bieden, zowel een rustplaats zijn als het aanzetten tot ontwikkeling. De relatie dient seksueel, menselijk, existentieel en spiritueel bevredigend te zijn. Dit alles moet vaak ook nog eens gecombineerd worden met het creëren van een warme en stimulerende plek voor opgroeiende kinderen. Nou: ga er maar aan staan!
De eisen van en binnen een relatie zijn buitensporig hoog. Iedereen moet leren een partner te zijn. Deze leerweg heeft geen eindpunt: er doen zich steeds nieuwe moeilijkheden voor, nieuwe uitdagingen en nieuwe perspectieven voor. Beide partners  en de relatie zijn dus lerend en in beweging.

Wat is ‘beminnen’?
Een liefdesrelatie dompelt je onder in een paradox. Wat ons het meest gelukkig maakt, is ook wat ons het meest kan doen lijden. We willen allemaal beminnen en bemind worden. Maar wat is dat: beminnen? Wat verwachten we van een llefdesrelatle? Als we enkel verlangen om idyllisch samen te smelten met de ander, komt onze vrije wil in opstand. Als we ons verliezen in seksuele passie, zijn we verblind en zien de partner niet zoals deze werkelijk is. Als je je liefdesrelatie beschouwt als een verworven zekerheid, ontken je de veranderlijkheid van het leven. En geen enkele partner kan je eenzaamheid werkelijk vullen.

Beminnen is het geluk van de ander willen
Telkens als we onze partner vragen of hij van ons houdt, is het angst die zich laat zien. We denken dat we de ander liefhebben, terwijl we er eerder mee bezig zijn of de ander wel van ons houdt, en we zijn bang dat we daarvoor niet genoeg betekenen. We zijn overspoeld met onzekerheid, ongerustheid, bezitsdrang, jaloezie of trots.
In ‘Het kostbare sieraad van de bevrijding’ licht Gampopa toe wat echte liefde is. Liefde is als de liefde van een vader of moeder voor zijn of haar kind. Ouders vragen niet of ze bemind worden. Ouders staan klaar om onvoorwaardelijk voor hun kind te zorgen en ze verwachten niks in de plaats. Alles wat ze voor hun kind doen, is pure liefde. En dit doen ze omdat ze hun kind gelukkig willen.
Natuurlijk ligt dat bij een koppel anders. Maar hoe zou het zijn om je partner te benaderen met waarachtig mededogen, met onvoorwaardelijke liefde en hem of haar alleen te beminnen? Hoe zou het zijn om je partner het volle geluk te gunnen?
Hoe zou het zijn om je partner te benaderen als een zeevaarder die voet aan land zet op onbekend terrein. Achter dat prachtige strand ligt een dichtbegroeid woud vol verrassingen. Stel je je eens voor dat je dat woud betreedt alsof het voor de eerste keer is … Vervuld van affectie, mededogen, liefde en wederzijds respect. Dat je je liefde voor je geliefde voelt en met open hart je geliefde tegemoet treedt. Zomaar, omdat je je geliefde graag ziet en je je geliefde wil beminnen. Zomaar, omdat je wil dat je partner gelukkig is …

Wil je graag op die manier tijd en aandacht besteden aan jullie liefdesrelatie? Wil je graag op die manier jullie relatie vieren? Dan hebben we de volgende tips voor jullie.

1. Relatieverwendag
Met de relatieverwendag bieden we koppels de gelegenheid om te investeren in elkaar, in de relatie en in de wederzijdse liefde. Dit geeft verdieping aan het contact met jezelf, je partner en je relatie waardoor als vanzelf meer intimiteit ontstaat.
Na de relatieverwendag zien jullie elkaar nog meer als mooie, volwaardige, passionele en liefdevolle mensen die samen liefde willen leven in de partnerrelatie van elke dag.
Als levenspartners die elkaar inspireren, koesteren en liefhebben willen we koppels ondersteunen om zich dieper te verbinden en helemaal thuis te komen bij elkaar.
Alle informatie vind je hier.

2. Valentijnsmassage
Massage in huiselijke sfeer, liefdesdrankje en –hapjes en verrassingscadeautje.
Duomassage, samen met je partner of iemand die je heel graag ziet.
Speciaal voor singles:  vierhandenmassage.
http://www.solluna.be/index valentijn.htm

3. Boek ‘Eenvoudig beminnen’
Mijn collega, Maud Akkermans, schreef het boek ‘Eenvouding beminnen, 8 ingrediënten van een liefdevolle relatie’.  Ik kan het je van harte aanraden!
Dit boek begint waar sprookjes eindigen. “En ze leefden nog lang en gelukkig”. Het lijkt zo eenvoudig. Maar om je heen zie je relaties stuk lopen. Misschien heb je zelf ook al eens meegemaakt dat een relatie die zo mooi begon op een pijnlijke manier eindigde. Hoe zorg je ervoor dat je relatie slaagt? Dit boek beschrijft acht ingrediënten die ervoor zorgen dat een relatie ‘lang en gelukkig’ kan zijn. Ingrediënten waarvan je kan checken of ze ook in jouw relatie aanwezig zijn. Ingrediënten waar je in kan investeren.
Daarnaast geeft dit boek de hoopvolle boodschap dat een relatie interessant wordt juist als het moeilijk wordt. Juist als er ergernissen opkomen, ruzie is, je jezelf niet meer leuk vindt in de relatie, je jezelf niet meer begrijpt, biedt een liefdesrelatie de ultieme kans om helemaal jezelf te worden, helemaal tot vorm te komen. Dit boek biedt je handvatten om juist op deze moeilijke plekken aan de slag te gaan en de beste persoon te worden die je kunt zijn.
Forte Uitgevers – ISBN 978 90 7995 610 4

Reacties

Gelukkig in de liefde — 2 reacties

 1. Annemie, prima artikel. Gelukkig zijn in de liefde is iets wat wij alle willen, maar het niet allemaal zijn.

  Ik ben zelf vrijgezel, maar ik ga veel om met mensen die al een relatie hebben, waarbij onderwerpen als relatie, daten en dergelijke vaak de revue passeren.

  Ik heb het gevoel dat mensen vaak zeggen dat ze gelukkig zijn in de liefde, maar als de gesprekken vorderen en wat persoonlijker worden, zie ik aan de lichaamshouding en facial expressions dat vaak een deel van de waarheid wordt verzwegen.

  Gelukkig in de liefde is geen universeel begrip, aangezien iedereen een andere gevoel koppelt aan het woord gelukkig.

  Ik heb zelf geen relatie, en ik heb geen idee wat het is, maar ik zal het noemen op mijn weblog over valentijnsdag.

  Groet,

  Quincy

  • Dag Quincy,
   Een gelukkige relatie is inderdaad een uitdaging waar beide partners een bijdrage aan kunnen leveren. Een duurzame relatie vraagt doorgaande aandacht. Je weet wel: liefde is een werkwoord. Het is de kunst om met alles in de relatie tevoorschijn te komen en niets achter te houden. Dan kan een liefdesrelatie verdiepen, verstevigen en duurzaam zijn.
   Leuk dat je mijn artikel op je weblog zet. Zo kunnen er nog meer koppels door geraakt worden.
   Groetjes,
   Annemie