Geluk is de weg

ezine 127 foto
Wanneer we negativiteit omkeren naar positieve gedachten,
dan veranderen de omstandigheden in ons leven.
In plaats van klaagzang en jammer
neemt vrijheid de plaats in.
Michael Bernard Beckwith

Er is lijden …
Volgens Boeddha is lijden een waarheid. Als we fijnzinnig kijken naar onszelf, zien we dat we van alles doen met dit lijden. Op allerlei manieren zijn we van mening dat we lijden moeten verwerken. We gaan het dan kauwen en herkauwen, analyseren tot in de kleinste details, er een heel verhaal van maken: reageren met commentaren, interpretaties, emoties, veronderstellingen, … Zo geven we veel macht aan externe gebeurtenissen en aan het lijden. Deze onbewuste reacties gebeuren buiten onze wil om en zijn automatische reacties. Maar: zij hebben een negatieve invloed op onze stemming en veroorzaken stress. Door dit vaak te doen, worden deze reacties tot gewoontes. Zo genereren we zelf onze eigen verhalen in ons hoofd met ruis en stress tot gevolg. We spelen bepaalde herinneringen opnieuw af of gaan op automatische piloot leven.
We worden hier niet gelukkig van. En ja: lijden is een waarheid. En … het is maar één kant van de waarheid.

… en het is onze plicht om gelukkig te zijn
Het is onze plicht om gelukkig te zijn. Dit is voor mij de eerste waarheid. Als het lijden allerlei redenen heeft om zich te manifesteren, dan kunnen we dit als lijden ervaren omdat geluk bestaat. Er zijn allerlei zaken die wijzen naar geluk: een mooie dag, goede gezondheid, liefde, een resultaat dat je haalt na hard werken, puur contact, … Allemaal redenen om gelukkig te zijn.
Geluk is de eerste waarheid.
We denken dat geluk tijdelijk is. We willen het eeuwige geluk aanraken. We zijn er steeds naar op zoek om te zien hoe het eeuwige geluk zich aan ons doet en toont. In de hoop het ooit te vinden. Maar: het eeuwige geluk is elke moment binnen handbereik! Als je stopt met zoeken, zal je merken dat het eeuwige geluk zich in elke nieuwe seconde ontvouwt, in elk nieuw moment, in elk hier en nu. Het enige wat we moeten doen, is stoppen met zoeken en het herkennen, aanraken en waarderen.

Elke dag geluk aanraken
Geluk is de eerste waarheid. Wie het geluk niet kent, kan het lijden niet als een waarheid herkennen. Telkens als je het geluk als een waarheid aanraakt, snap je ook goed wat lijden als een waarheid betekent.
Maar: lijden als een waarheid is heel anders dan het lijden als een illusie.
We lijden te veel en onnodig omdat we het lijden als een illusie koesteren. Het lijden als een waarheid doet ons groeien, maar het lijden als een illusie maakt ons kapot. Het lijden als een waarheid vernieuwt en hernieuwt ons geluk. Het lijden als een illusie bederft ons leven. Het lijden als een waarheid dooft uit en maakt plaats voor het geluk. Het lijden als een illusie blijft in ons hoofd hangen als een illusoir idee. Het is niet echt, en bestaat alleen maar als een idee.
De Boeddha zei: het lijden is een waarheid. Hij bedoelde eigenlijk: het geluk is een waarheid. Die waarheid is zo mooi. Je kunt het elke dag aanraken.

Reacties zijn gesloten.