Geluk = leven in tevredenheid, geluk en liefde

foto ezine 119
Ogen die zonder verlangen kijken,
zijn open om te zien wat is.
Mooji

Onze innerlijke wijsheid is onder veel stof bedolven
In onze maatschappij is er een allesdoordringende vorm van agressie die overactiviteit en overwerken heet. De druk en de haast van het moderne leven slepen ons mee in een enorme hoeveelheid botsende zorgen en prioriteiten: … zich overgeven aan alle eisen en vragen, … zich verbinden aan te veel projecten, … iedereen willen helpen. Dit activisme neutraliseert ons werk voor vrede. Het vernietigt onze innerlijke capaciteit voor vrede en innerlijke wijsheid. Thomas Merton

Ik vind dit een krasse uitspraak van Thomas Merton. Dat overactiviteit leidt tot allerlei ziekten, weten we ondertussen, maar overactiviteit vernietigt en bedelft dus ook onze innerlijke wijsheid.
Want: herken jij ook niet het volgende patroon? Je leven is erg druk. Je hebt geen tijd want je moet nog zo veel. Je werkt, denkt, doet, je werkt, denkt en doet nog meer, je kan niet meer stoppen met denken, doen en werken. Je holt door het leven. Je krijgt het gevoel van geleefd te worden. Je staat voortdurend in de haaststand omdat je denkt dat er nu nog zo veel moet.
Wat levert het op om je door het leven te haasten? Geniet je van de mooie natuur onderweg? Ben je te genieten voor anderen? Met hoeveel liefde denk je dat je je partner en kinderen kan begroeten? Is er plaats voor geluk, voor innerlijke vrede?
Ik denk het niet. Waarom zijn we zo gehaast? Ik denk dat het probleem is dat we in onze overactiviteit een bepaald concept van geluk achterna lopen. Maar wat we ons echter niet realiseren, is dat we weglopen van het lopen zelf, en wel door te lopen. Hm … en zo blijven we lopen.

Kampioen in het uitstellen van geluk

We lopen dus een concept van geluk achterna: een reep chocola met een overheerlijke tas koffie doet me straks de drukte vergeten, in de zetel ploffen voor de televisie doet me straks alle zorgen vergeten, even weg uit de dagelijkse sleur met een dagje shoppen, in het weekend kan ik eindelijk ontspannen en genieten, in de vakantie kan ik eindelijk mijn batterijen weer opladen, … En vul zo je lijstje maar verder aan.
Wat opvalt, is dat deze geluksconcepten allemaal iets te maken hebben met de beleving van “even niet moeten”, “even geen zorgen”, “even nergens aan moeten voldoen”. Zo denk je dat geluk gelijk is aan: de controle van buiten af, los laten.
Zo denk je dat geluk en de gevolgen van je keuzes bepaald worden door toeval, het lot of externe factoren. En door een bepaald geluksconcept na te streven, hoop je controle te krijgen over het leven, over deze externe factoren. Alleen vrees ik dat deze externe factoren niet te controleren zijn … Zo word en ben je kampioen in het uitstellen van geluk.

Liefde voor het leven als sleutel voor verandering
Als je de loop van de dingen aanvaardt en er niet langer achterna loopt, kan je weer genieten van wat je hebt. Je hebt altijd de keuzevrijheid om welke situatie dan ook op welke wijze dan ook te benaderen. Ik kies zelf of ik na een tegenslag bij de pakken blijf zitten, of de moed neem om iets te ondernemen. Ik kies zelf om niet te vergeten om gelukkig te zijn. Als je tevreden bent met wat je hebt, vreugde vindt in hoe de dingen zijn, als je realiseert dat jou niets ontbreekt, behoort het geluk je toe.
Met een positievere houding tegenover het eigen leven komt er ruimte vrij om liefde voor het leven te ervaren en voelen. Dit betekent dat je vast houdt aan het leven zoals het gebeurt, je je daar prettig mee verbonden weet en wat het leven is, waardeert. Liefde voor het leven is de motiverende kracht voor de de zoektocht naar en het vinden van waarlijk geluk.

Bron: David Dewulf – Mindful gelukkig

Ik nodig jullie graag uit voor de volgende Zijnsgeoriënteerde activiteiten om in tevredenheid, vreugde en liefde te leven.
Zijnoriëntatie is een pad van levenskunst dat je vaardig maakt in het omgaan met de uitdagingen van het leven. Zodat je het leven lief hebt zoals het is.
De school voor Zijnsoriëntatie biedt in het voorjaar een gevarieerd programma aan, onder leiding van Marc Wenselaers. Dit aanbod staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in Zijnsoriëntatie en bestaat uit een introductietraining, meditatie, een inspiratie- en open-in-relatiegroep. Voor alle informatie en om in te schrijven: zie: http://zijnsorientatie.be/workshops-retraites/

Reacties zijn gesloten.