Zelfliefde als toegang tot eigenwaarde

foto ezine 125
Een naar gevoel is een alarmsignaal dat aangeeft dat je
je hebt geïdentificeerd met iets wat je niet bent:
incompleet, afgescheiden, gebrekkig,
gemankeerd, behoeftig….
Het is je innerlijke wekservice, pure genade.
Het is er niet om je te treiteren,
maar om je te helpen te ontwaken uit een droom.
Erik van Zuydam

Zelf-liefde is geen egoïsme
Liefde … het speelt een belangrijke rol in ons leven. Liefde maakt je hart zacht. Liefde brengt zoetheid. Liefde geeft kracht. Liefde maakt je blij. Het leven is mooi als er liefde in je hart is. Liefde maakt gelukkig.
Liefde … je houdt van iemand anders, of .. je houdt van jezelf. Want: als je niet van jezelf kan houden, dan is het ook moeilijk om van iemand anders te kunnen houden.
Houden van jezelf?! Is dat niet heel egoïstisch!? Nee. Als je echt van jezelf houdt, dan kan je ook niet egoïstisch zijn. Als je van jezelf houdt, je zelf graag ziet zoals je bent, ben je dus niet egoïstisch.

Begrip als toegang tot zelf-liefde
Om werkelijk van jezelf te kunnen houden, heb je veel begrip nodig. Begrip voor je onhebbelijkheden. Begrip voor je geschiedenis. Begrip voor je tekorten. Begrip voor je fouten. Begrip voor je schoonheid. Begrip voor je kwaliteiten. Begrip voor je grootsheid. Begrip voor jouw oorspronkelijk stralende aard.
Verlichting heeft in het Boeddhisme een hele duidelijke betekenis: je begrijpt jezelf. En daarmee heb je de capaciteit om anderen te begrijpen. Een verlicht iemand begrijpt en houdt heel veel van zichzelf.

Eigen waarde ontdekken
Wellicht heb je ooit eens een Boeddha beeld gezien dat heel mager was. Dat was het resultaat van zijn eerste zes jaar oefenen. In die tijd was zijn oefening om vrij te zijn van zijn lichaam en geest. Hij hongerde zijn lichaam uit en onderdrukte de natuurlijke werkingen van zijn geest. Hij wilde iemand anders worden. Hij vond zichzelf maar niks. Hij deed zo goed zijn best om zichzelf te “vermoorden” om vrij en gelukkig te zijn. Het lukte hem niet. Het kostte hem bijna zijn leven.
De Boeddha begon daarna met een andere oefening. Hij schonk liefde en begrip aan zichzelf. Op zijn lippen begon de glimlach te verschijnen. Het werkte. Hij begreep zichzelf steeds beter. Het begrip begon ook te groeien. Als je met een glimlach naar alles van jezelf kijkt, ziet en begrijp je steeds meer van jezelf en van de realiteit.
Boeddha werd zo de Boeddha. Hij werd de ontwaakte doorheen zijn zelf-liefde. Hij wist wie hij was. Hij kende zijn eigen waarde. Na zijn verlichting was de Boeddha zeer verbaasd dat de mensen zoveel moesten lijden. Vanaf die dag, begon de Boeddha meer over liefde te spreken. Het is belangrijk om lief te kunnen hebben. Begin met jezelf. Heb begrip voor jezelf. Houd van jezelf. Heb begrip voor andere. En houd van je medemensen. Een leven zonder liefde is droog en zielig.
Verliefd worden op je zelf, dat is een oefening voor elke dag. Dat is een weg om meer begrip en blijdschap te creëren.

Bron: Cuong Lu

Niet halen, maar stralen
Vaak denken we dat rijkdom in het hier en nu niet gegeven is. Dat jouw leven of jouw situatie arm is en er pas rijkdom zal zijn als … We zijn niet tevreden over onszelf of over anderen en gaan actie ondernemen om dit te veranderen. We gaan dan op zoek naar de verloren rijkdom in ervaringen, voeding, inzichten, bij de ander, … We denken dat de rijkdom “daar” is en proberen die geprojecteerde rijkdom in ons leven binnen te halen. Dat is “halen”.
Stralen ontstaat als je herkent dat rijkdom, volheid, vervulling en liefde nu al inherent en volkomen aanwezig zijn. Als je dit herinnert, ontspant je wezen, wordt je zacht en blij. Je gaat stralen.

Stroom over van liefde
Jouw aard, wie jij bent, jouw eigen wonder, is van oorsprong gemaakt van vreugde, licht, liefde en verrukking.
Ontspan in dit vertrouwen, dat je dit in wezen bent.
Als je hierin ontspant, voel je de eerste stralen van de Spiritzon.
Volg dit licht naar zijn bron, wees extatisch.
Word dronken van nectar, levenslustig van lust, stralend van liefde, overstromend van liefde.

Reacties zijn gesloten.